Zajištění průchodnosti dýchacích cest v přednemocniční péči pomocí combitubusu nebo laryngeální masky - Janeček, Michal (Univerzita Pardubice, 2012)
Předmětem této bakalářské práce je problematika zajištění průchodnosti dýchacích cest v přednemocniční péči pomocí combitubusu nebo laryngeální masky zdravotnickým záchranářem. V teoretické části zmiňuji nejčastější způsoby zajištění dýchacích cest bez pomůcek, s jednoduchými pomůckami a alternativními způsoby. Výzkumná část prováděna pomocí nestandardizovaného dotazníku byla zaměřena především na srovnání spokojenosti zdravotnických záchranářů se zaváděním alternativních pomůcek do dýchacích cest, především použití combitubusu a laryngeální masky. Dále zjišťovala, jakými dostupnými pomůckami k zajištění dýchacích cest, jsou vybavena vozidla zdravotnických záchranných služeb vybraných krajů.
Securing the airway in the prehospital care by combitube or laryngeal mask
Keywords: laryngeální maska; combitubus; přednemocniční péče; zajištění průchodnosti dýchacích cest; laryngeal mask; combitube; prehospital care; securing the airways