Vliv způsobu přípravy a prekurzoru NiO na fyzikálně chemické vlastnosti Ni-NiO-TiO2 materiálů - Záveský, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá fotokatalyzátory na bázi TiO2 dopované niklem za použití dvou různých prekurzorů. Materiály byly připraveny metodami mechanického smíchání a impregnace, které jsou popsány v první části bakalářské práce. Všechny získané fotokatalyzátory obsahovaly shodně 1 hm. % kovu. U připravených fotokatalyzátorů byly použity metody rentgenové difrakční analýzy (XRD), Ramanovy spektroskopie, difusně reflexní spektroskopie v ultrafialové a viditelné oblasti (UV/VIS) a tepelně programované redukce (TPR) za účelem dosažení informací o strukturních, elektronových a optických vlastnostech materiálu. V neposlední řadě byla testována samotná fotokatalytická aktivita připravených materiálů za pomocí modelové rozkladné reakce vodného roztoku metanolu v poměru 50:50 za působení ultrafialového záření.
Influence of preparation method and precursor of NiO on physicochemical properties of Ni-NiO-TiO2 materials
Keywords: fotokatalýza; fotokatalyzátor; TiO2; NiO-TiO2; syntéza fotokatalyzátoru; fotokatalytický rozklad vodného roztoku metanolu; photocatalysis; photocatalyst; TiO2; NiO-TiO2; photocatalyst synthesis; photocatalytic decomposition of aqueous methanol solution