Antimikrobiální účinek nově syntetizovaných sulfonamidů - Franko, Benjamín (Univerzita Pardubice, 2021)
Testovanie citlivosti bakteriálnych kmeňov a potencionálne patogénnych mikroorganizmov je nevyhnutnou súčasťou vývoja nových liečiv. Hľadanie nových zlúčenín je dôležitou súčasťou medicínskej liečby a prevencie voči patogénom, ktoré si stále vo väčšej miere osvojujú rezistenciu voči dostupným liečivám. Cieľom diplomovej práce je testovanie účinnosti nových derivátov sulfónamidov voči vybraným, bežne sa vyskytujúcim, mikroorganizmom, s možnosťou uplatnenia ako antibiotiká.
Antimicrobial activity of novel synthetized sulfonamides
Keywords: sulfónamidy; citlivosť; účinnosť; rezistencia; AST; mikrodilučná metóda; MIC; sulfonamides; susceptibility; effectiveness; resistance; AST; microdilution method; MIC