Voltametrické stanovení antioxidantů využívaných v průmyslu a dopravě - Tomášková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
V této disertačni praci byly vypracovány metody a postupy pro voltametrické stanoveni antioxidantů používaných v olejích a směsné motorové naftě. K tomuto účelu byla zvolena metoda DCV s využitím zlaté indikačni diskové elektrody. Nejprve bylo studováno voltametrické chování samotných antioxidantů BHT, BHA, TBHQ a FNA a poté i jejich směsí. Všechny tyto organické sloučeniny poskytovaly anodické píky v základním elektrolytu složeném z 0,1 mol.l-1 H2SO4 a isopropanolu. V případě analýzy směsi aminického a fenolického typu antioxidantů bylo pracováno v prostředí směsi ethanolu a acetonitrilu (2,5:1) a 0,1 mol.l-1 H2SO4. Mez stanovitelnosti jednotlivých látek se pohybovala řádově v desetinách mikrog.ml-1. Překryv píků při analýze směsí byl řešen pomocí navržených matematických úprav. Vypracované metody stanoveni byly aplikovány jak na modelové, tak i na praktické vzorky olejů a směsné motorové nafty. Byl zde navržen postup izolace analytu z matrice oleje. Vzorky směsné motorové nafty byly díky dobré rozpustnosti v základním elektrolytu analyzovány přímo bez jakékoliv úpravy.
Voltammetric determination of antioxidants used in indrustry and transport
Keywords: voltametrie; zlatá disková elektroda; antioxidanty; 3,5-di-terc-butyl-4-hydroxytoluen; BHT; terc-butylhydroxyanisol; BHA; terc-butylhydrochinon; TBHQ; N-fenyl-1-naftylamin; FNA; voltammetry; gold disc electrode; antioxidants; butylated hydroxytoluene; butylated hydroxyanisol; terc-butylhydroquinone; N-phenyl-1-naphtylamine; PNA