Syntéza a charakterizace inkluzních sloučenin cytostaticky aktivního vanadocendichloridu s cyklodextriny - Zemanová, Jana (Univerzita Pardubice, 2004)
Byly syntetizovány inkluzní sloučeniny cytostaticky aktivního vanadocendichloridu a dimethylvanadocendichloridu s cyklodextriny. Získané sloučeniny byly charakterizovány elementární analýzou, vibrační spektroskopií a EPR spektroskopií. Z výsledků anizotropních EPR spekter bylo určeno, zda se jedná o pravou inkluzi nebo pouze o přípravu mechanické směsi. U pravých inkluzních sloučenin byl studován jejich vliv na vláknitý růst bakterie Escherichia coli B.
Synthesis and characterization of inclusive compounds of cytostatic active vanadocene dichloride with cyclodextrine
Keywords: rakovina; Escherichia coli; vanadocendichlorid; cyklodextriny; elektronová paramagnetická rezonance; spektroskopie