Detekce mykoplazmat v buněčných kulturách - Hrančíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
ato diplomová práce se zabývá laboratorním průkazem Mycoplasma spp. v buněčných liniích, které se kultivují v laboratoři buněčných kultur na Katedře biologických a biochemických věd, Univerzity Pardubice. Průkaz mykoplazmat byl prováděn "SYBR green" qPCR metodou, která byla zavedena a optimalizována v průběhu řešení diplomové práce a na základě výsledků byla metoda doplněna o další metody detekce. Průkaz Mycoplasma spp. byl proveden u 14 buněčných linií z nichž ani jedna nevykazovala pozitivitu na živá mykoplazmata, avšak jedna byla pozitivní na přítomnost jejich DNA.
Detection of Mycoplasma in cell cultures
Keywords: Mycoplasma spp.; polymerázová řetězová reakce; buněčné kultury; mykoplazmata; polymerase chain reaction; cell cultures; mycoplasmas