Využití webscrapingu pro vizualizaci dat - Kahounová, Klára (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím web scrapingu pro automatizovaný sběr dat z webových stránek a jejich následné zpracování a prezentaci. V teoretické části jsou popsány principy web scrapingu, jeho využití v praxi, dostupné nástroje a právní a etické souvislosti. Praktická část práce se zaměřuje na návrh a implementaci webové aplikace, která automatizovaně získává informace o akčních produktech obchodního řetězce Penny Market, ukládá je do databáze a zobrazuje prostřednictvím webového rozhraní. Aplikace umožňuje sledování cenového vývoje, porovnání produktů a nabízí přehledné uživatelské rozhraní. Cílem práce je ukázat možnosti praktického nasazení web scrapingu při zpracování veřejně dostupných informací a reflektovat technické, právní a návrhové aspekty spojené s vývojem takové aplikace.
Leveraging web scraping for data visualization
Keywords: web scraping; datová analýza; webová aplikace; web scraping; data analysis; web application