Vliv povrchové úpravy PPY, PANI na antikorozní vlastnosti pigmentů s obsahem wolframu a molybdenanu v ochranných nátěrových hmotách - Pavlíková, Klára (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová studuje antikorozní účinnost netoxických pigmentů wolframanů a molybdenanů, u kterých již v roce 1951 byla prokázána srovnatelná účinnost jako inhibitorů koroze železa s účinností toxických chromanů. [1] Tyto pigmenty byly povrchově upraveny solemi vodivých polymerů - polyanilinfosfátem a polypyrrolfosfátem. Vodivé polymery patří v současnosti k velmi zkoumaným látkám v řadě oborů a díky své netoxičnosti a vysoké stabilitě je jejich využití zkoumáno i ve formulaci nátěrových hmot. Jako pojivo byla použita epoxyesterová pryskyřice. Srovnávacím pigmentem byl zvolen fosforečnan zinečnatý, který je mezi průmyslově vyráběné pigmenty se standardní antikorozní ochranou. Cílem této práce je vyhodnotit vliv anorganických pigmentů s povrchovou úpravou vodivými polymery na rychlost koroze, pomocí fyzikálně - mechanických a zrychlených korozních zkoušek. Celkem bylo připraveno 12 pigmentů, které byly použity pro formulaci jednotlivých nátěrových hmot při hodnotách objemové koncentrace pigmentu (OKP) = 1; 5; 10 a 15 %.
Effect of surface treatment PPy and PANI on the properties of the pigment particles Mo and W in anti - corrosive paints
Keywords: Non toxic anticorrosive pigment; Conductive polymers; Polyaniline; Polypyrrole; Surface treatment of particles; Anticorrosive polymers; netoxické antikorozní pigmenty; vodivé polymery; polyanilin; polypyrrol; povrchová úprava částic; antikorozní ochrana