Povědomí diabetiků II. typu o rizicích syndromu diabetické nohy a jeho prevence - Pěničková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2018)
Riziko vzniku syndromu diabetické nohy je jednou ze závažných pozdních komplikací diabetu mellitu a stále častým a trvajícím tématem. Bakalářská práce se zabývá prevencí syndromu diabetické nohy. V teoretické části jsou stručně popsány informace o nemoci diabetes mellitus a podrobněji pak problematika syndromu diabetické nohy. Dále jsou zde uvedeny hlavní zásady preventivních opatření a rizikové faktory vzniku syndromu diabetické nohy. Ve výzkumné části je uveden výzkum, kde je cílem zjistit, jaká je povědomost diabetiků II. typu o prevenci vzniku syndromu diabetické nohy a souvislost vzniku této komplikace s charakterovými vlastnostmi nemocných.
The awareness of diabetics of Type II diabetes about the risks of diabetic foot syndrome and its prevention
Keywords: Diabete mellitus; edukace; podiatrie; prevence; syndrom diabetické nohy; Diabetes mellitus; education; podiatry; prevention; syndrom of diabetic foot