Komplexní restaurování konvolutu starých tisků z let 1677 a 1712 - Vrbová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Tématem a cílem bakalářské práce bylo komplexní restaurování konvolutu starých tisků Druhý díl Bibli totižto Nový zákon z roku 1677 a Prorokové a Knihy Machabeyský z roku 1712. Oba tisky jsou součástí 1. vydání Svatováclavské Bible. Kniha byla vytištěna v Jezuitské tiskárně Univerzity Karlo-Ferdynandové faktorem Jáchymem Janem Kamenickým a v současné době je uložena ve sbírkách Muzea Náchodska. Práce zahrnuje identifikaci díla a jeho podrobný popis se zaměřením na typologické i typografické znaky objektu a také na jeho rozsáhlé poškození. V kapitolách popisu restaurátorského zásahu je možné nalézt dokumentaci jednotlivých kroků, která se kromě standartních restaurátorských úkonů zaměřuje také na koncepci zachování co největší části materiálů a typologických prvků objektu. Zároveň však usiluje o omezení doplňování nových materiálů, které nejsou nutné pro obnovení funkčnosti objektu. Tento cíl práce byl splněn v rozsahu, který stav objektu umožnil. Text je podpořen výsledky chemicko-technologických analýz a textovými, grafickými i fotografickými přílohami.
Complex Conservation Treatment of Convolute of Old Prints from 1677 and 1712
Keywords: komplexní restaurování; starý tisk; konvolut; vazba 18. století; převazba; Svatováclavská bible; complex conservation treatment; old print; convolut; 18th century book binding; book rebinding; Wenceslas Bible