Prostorová lokalizace logistických center v ČR - Roudná, Jana (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato disertační práce se zabývá problematikou prostorové lokalizace logistických center v České republice. První část práce shrnuje definice základních pojmů, týkajících se logistických center, dále je v této částí práce analyzována současná situace v České republice i v zahraničí. Rozhodnutí o umístění logistického centra lze chápat jako rozhodovací problém, pro tento typ úloh se využívají metody multikriteriální analýzy. Druhá část disertační práce se zabývá výběrem vhodné metody multikriteriální analýzy a metody pro stanovení vah kritérií. Následuje část, ve které jsou vybrána jednotlivá kritéria a zjištěny hodnoty kriteriální matice. V závěrečné části práce byly s využitím vytvořeného programu PLLC, který umožňuje uživateli z daného souboru vybrat kritéria hodnocení variant, provedeny výpočty metodou váženého produktu pro stanovení pořadí variant lokací pro logistická centra v ČR.
The Space localisation of logistic centres in CR
Keywords: logistická centra; multikriteriální analýza; Saatyho metoda; metoda váženého produktu; logistics centres; multi-criteria decision analysis; Saaty's method of analytic hierarchies; weighted product model