Informovanost žen o prekancerózách a nádorech děložního hrdla - Hrbková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2022)
Předložená bakalářská práce se zabývá informovaností žen o prekancerózách a nádorech děložního hrdla. Teoretická část je zaměřena na aktuální poznatky týkající se prekanceróz, benigních a maligních nádorů děložního hrdla. Dále je zde popsána a vysvětlena HPV infekce, prevence, očkování, screening děložního hrdla, role porodní asistentky v souvislosti s touto problematikou, diagnostika a léčba. V průzkumné části se formou nestandardizovaného dotazníku zjišťovalo, jaké povědomí mají ženy o problematice děložního hrdla. Do průzkumu byly zařazeny ženy, které již zahájily sexuální život.
Women's awareness of precancerous lesions and cervical tumors
Keywords: cervikální léze; děložní čípek; HPV infekce; prevence; screening; cervical lesions; cervix uteri; HPV infection; prevention; screening