Litografie v reklamní tvorbě Alfonse Muchy - Haláková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na tři hlavní témata - litografii, secesi a reklamní tvorbu a propagaci. V části věnované litografii jsou popsány počátky této techniky a její rozšíření v Čechách. V části o secesi je popsána charakteristika tohoto uměleckého směru, a to zejména v architektuře, užitém umění, sochařství a malířství. Dále je zde také popsána reklamní tvorba a propagace, od prvních tiskových technik až po vynález plakátovacích sloupů. Poslední část práce se věnuje životu a dílu významného secesního umělce Alfonse Muchy, jehož tvorba se výrazně podílela na vývoji reklamní tvorby a propagace.
Lithography in advertising by Alfons Mucha
Keywords: Mucha, Alfons; litografie; secese; reklamní tvorba; propagace; plakáty; Mucha, Alfons; lithography; Art Nouveau; advertising; promotion; posters