Spor o Piombino a jeho reflexe na císařském dvoře v první polovině 17. století - Horáčková, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce představuje dědický spor o říšské knížectví Piombino, kterým se zabýval císařský dvůr během prvních desetiletí 17. století. Italští pretendenti, kteří zde chtěli prosadit své dědické nároky, se při jednání snažili využít pomoci svých příbuzných z řad české a moravské šlechty. Vzhledem ke strategické poloze Piombina se do jednání o novém knížeti promítly i velmocenské plány Španělska. Z celé rozepře se tak stalo téma dotýkající se nejvyšších pater evropské politiky.
The Dispute Over Piombino and Its Reflection at the Imperial Court in the First Half of 17th Century
Keywords: František z Ditrichštejna; Polyxena of Pernstein; císařský dvůr; 17. století; Říšská Itálie; Gonzagová, Isabella; Piombino; Francis von Dietrichstein; Polyxena of Pernstein; imperial court; 17th century; Reichsitalien; Gonzaga, Isabella; Piombino