Odběr pupečníkové krve a možnosti jejího využití - Dvořáková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce pod názvem Odběr pupečníkové krve a možnosti jejího využití se skládá ze dvou hlavních částí, a to zaprvé části teoretické a zadruhé části průzkumné. V teoretické části je stručně popsána fyziologie placenty a pupečníku, důraz je poté kladen na téma pupečníkové krve, možností jejího odběru a především využití za pomoci transplantace kmenových buněk. V průzkumné části, která se zabývá vědomostmi těhotných žen, se práce soustřeďuje na informovanost a obecné znalosti o odběru pupečníkové krve a dále zjišťuje zájem o tento odběr. V závěrečných kapitolách práce pak lze nalézt vyhodnocení výsledků průzkumu.
Umbilical cord blood collecting and possibilities of its use
Keywords: pupečníková krev; kmenové buňky; placenta; pupečník; transplantace; umbilical cord blood; stem cells; placenta; umbilical cord; transplantation