Faktory ovlivňující kvalitu života žen s diagnózou zhoubného onemocnění děložního čípku - Jašková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Karcinom děložního hrdla je jedno z nejběžnějších zhoubných bujení celosvětově. Jeho léčba je spojována se specifickými problémy, které mohou přetrvávat a ovlivňovat různé oblasti života. Tyto problémy pak mohou významně ovlivnit subjektivní vnímání kvality života. Proto hodnocení kvality života hraje důležitou úlohu v onkologické klinické praxi. Cílem této práce je zjistit, které faktory ovlivňují kvalitu života a funkční stav u žen s diagnózou zhoubného onemocnění děložního čípku. Práce je členěna na dvě části - teoretickou a praktickou. První část práce popisuje problematiku, tedy anatomii děložního hrdla, karcinom děložního hrdla, psychoonkologii a kvalitu života. Druhá část práce obsahuje analýzu dat získaných výzkumným šetřením, které bylo provedeno pomocí anonymních dotazníků. Výsledky jsou zpracovány v tabulkách.
Factors Affecting Quality of Life in Women with Diagnosed Cervical Cancer
Keywords: kvalita života; karcinom děložního hrdla; psychoonkologie; sexualita; quality of life; cervical cancer; psychooncology; sexuality