Vývoj kritické recepce díla Ireny Douskové - Holancová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se soustředí na kritickou recepci díla Ireny Douskové. První část práce se zaměřuje na současnou podobu literární kultury a její změny, které přišly po roce 1989, a na následné vymezení autorů s přihlédnutím k tematickému a generačnímu období. V další části je představen život autorky Ireny Douskové a její tvorba. Druhý díl práce obsahuje vymezení pojmu literární kritika a přibližuje podobu současné české literární kritiky a její vývoj. Nakonec jsou představena tištěná i internetová periodika, která se zabývají tvorbou Ireny Douskové. Třetí část je výzkumná a má za úkol analyzovat vybrané ohlasy na trilogii Ireny Douskové. Část je rozdělena z hlediska jednotlivých aspektů, kterým kritika věnovala nejvíce pozornosti - téma historických reálií, postavy, autorský styl atd. Samotný závěr práce shrnuje vývoj kritické recepce trilogie Ireny Douskové.
The Development of The Critical Reception of Irena Douskova's prose
Keywords: Dousková, Irena; české spisovatelky; současná česká literatura; kritická recepce díla; česká literární kritika; kritici; Dousková, Irena; Czech writers; contemporary Czech literature; critical reception of a work; Czech Literary criticism; criticism; critics