Křížová cesta na Svatém Kopečku v Mikulově - Vojáček, Petr (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce předkládá obsáhlou historickou rešerši o uměleckohistorickém vývoji Křížové cesty na Svatém Kopečku v Mikulově od jejích počátků po současnost. Hlavní pozornost věnuje jednotlivostem architektonického pojetí a umělecké výzdoby - sochařské a malířské. Samostatná kapitola se ve formě katalogu věnuje jednotlivým zastavením cesty, kaplím a uvádí základní údaje o nich. Nejvýznamnější částí práce je shrnutí výsledků restaurátorských průzkumů provedených v terénu in situ.
Keywords: památky; křížové cesty; kaple; historické rešerše; restaurování; průzkumy; katalogy; architektura; výzdoba