Porovnání vybraných systémů financování řešení bytové otázky - Hulaj, Pavel (Univerzita Pardubice, 2014)
Předmětem bakalářské práce "Porovnání vybraných systémů financování řešení bytové otázky" je objasnění a komparace aktuální situace na trhu finančních nástrojů vhodných pro financování nákupu či výstavby nemovitostí. Součástí práce je analýza stavebního spoření jako možného instrumentu poskytující fyzickým osobám přístup k finančním zdrojům určeným k řešení bytové otázky. Analýza stavebního spoření je podrobená důkladné komparaci s nejrozšířenějším způsobem řešení bytové otázky, hypotečním úvěrem ve všech jeho vyskytujících se podobách v bankovním sektoru, tak i nebankovní části finančního trhu. Jsou zjištěny silné a slabé stránky jednotlivých instrumentů, jejich historický vývoj a predikce budoucího využití. Na závěr jsou uvedeny teoretické příklady využití jednotlivých způsobů financování i jejich případná kombinace.
Comparison of selected financing solutions housing issues
Keywords: hypoteční úvěry; LTV; bytová politika; překlenovací úvěry; stavební spoření; úroková sazba; mortgage loans; LTV; loan to value; housing policy; bridging loans; building savings; interest rate