Testování dlouhodobé stability tištěných senzorů při elektrochemické detekci markerů oxidačního poškození DNA - Svitáková, Martina (Univerzita Pardubice, 2023)
V rámci této diplomové práce byly pomocí diferenční pulzní voltametrie a square wave voltametrie detekovány látky, které mohou indikovat poškození DNA (kyselina močová, guanin a adenin), na dvou typech tištěných senzorů - tištěné uhlíkové elektrodě modifikované uhlíkovými nanotrubičkami s karboxy funkčními skupinami a borem dopované diamantové elektrodě. Pro srovnání byla provedena i měření na klasické elektrodě ze skelného uhlíku. Nejprve bylo vybráno prostředí, ve kterém byly látky měřeny, poté byly optimalizovány parametry detekce jednotlivých voltametrických metod a na závěr byla testována dlouhodobá stabilita tištěných senzorů v modelové směsi a ve vzorku moči potkana po ozáření.
Testing of long-term stability of printed sensors in electrochemical detection of markers of DNA oxidative damage
Keywords: poškození DNA; kyselina močová; guanin; adenin; pasivace elektrod; tištěné elektrody; DNA damage; uric acid; guanine; adenine; electrode passivation; printed sensors