Fasádní nátěrové hmoty a pojiva pro ochranu fasád - Kovačka, Kamil (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem této bakalářské práce jsou fasádní nátěrové hmoty a jejich rozdělení podle typu použitých pojiv a plniv. Jednotlivé druhy fasádních nátěrových hmot jsou charakterizovány z hlediska jejich využití, charakteristických vlastností a možností aplikace, jsou zmíněny výhody a nevýhody jednotlivých fasádních hmot. Dále jsou popsány formulace fasádních nátěrových systémů a fyzikálně - mechanické, chemické a estetické vlastnosti, zvláštní typy používaných fasád, jako jsou nátěry dřevěného podkladu a kovy jako podklad nátěru. Jsou charakterizovány silikonové pryskyřice jako pojiva pro silikonové nátěrové hmoty. V bakalářské práci jsou zahrnuty rovněž fasádní nátěrové hmoty modifikované kalcinovaným kaolinem a jsou porovnávány vlastnosti fasádních hmot bez kaolinu a s kaolinem, dále je popsán vliv kalcinace na změnu struktury a bělosti kaolinu i oblasti jeho častého využití. V závěru této práce jsou zmíněny silikon-silikátové omítky, ve kterých spatřuji budoucnost díky jejich vlastnostem a zabývám se i využitím vápenných fasádních barev v oblasti památkové péče.
Fasade paints and binders for face protection
Keywords: Fasádní nátěrové hmoty; silikonové pryskyřice; pigmenty; kalcinovaný kaolin; KOKP; difúzní odpor; koeficient nasákavosti; facade paints; silicone resin; pigments; calcined caolin; CPVC; diffuse resistence; coefficient absorptivity