Výskyt bakterií rodu Aeromonas v technologicky neupravených zdrojích pitných vod - Martinková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je zaměřena na výskyt bakterií rodu Aeromonas v technologicky neupravených zdrojích pitných vod. Celkem bylo zpracováno 40 vzorků vod odebraných v různých místech České republiky, přičemţ u kaţdého vzorku byl stanovován počet bakterii rodu Aeromonas ve srovnání s kráceným mikrobiologickým rozborem, který zahrnoval stanovení celkových počtů mikroorganismů při 22 °C a 36 °C, počtu enterokoků, koliformních bakterií a E. coli klasickými kultivačními technikami. Bylo analyzováno 23 vzorků vod ze studen a 17 vzorků vod z přírodních studánek. U vzorků studničních vod byl zaznamenán výskyt 0,08 % enterokoků, 3,89 % koliformních bakterií, 0,06 % E. coli a 3,49 % aeromonád, zatímco ve studánkách bylo stanoveno 0,07 % enterokoků, 13,39 % koliformních bakterií, 0,33 % E. coli a 11,25 % aeromonád. Dále byla optimalizována metoda real-time PCR pro stanovení bakterií rodu Aeromonas přímo ve vzorcích vod. U 5 vybraných vzorků vod bylo provedeno porovnávání dvou komerčně dodávaných kitů pro real-time PCR - SYBR? Green JumpStartTM Taq ReadyMixTM a KAPA SYBR? fast qPCR kit. Výsledky získané metodou real-time PCR byly porovnány s výsledky získanými klasickými kultivačními technikami.
The occurrence of Aeromonas in technology untreated sources of drinking water
Keywords: Aeromonas; pitná voda; real-time PCR; koliformní bakterie; drinking water; real-time PCR; coliform bacteria