Optimalizace datové vrstvy databázových aplikací - Majerík, Filip (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem této disertační práce je optimalizace komunikační vrstvy mezi aplikační a databázovou vrstvou prostřednictvím objektově-relačního mapování (ORM) a návrh optimalizačních technik, které zvýší efektivitu a stabilitu aplikací. S rostoucí digitalizací a složitostí systémů se ORM frameworky stávají standardem pro práci s databázemi, přičemž usnadňují vývoj díky kvalitní abstrakci datové vrstvy. Použití ORM frameworků však zavádí výkonnostní problémy, které mohou výrazně ovlivnit stabilitu a chování aplikace. Hlavním cílem této disertační práce je proto navrhnout vzor datové vrstvy, který zajistí co nejefektivnější přístup k datům při použití objektově-orientovaného paradigmatu v kombinaci s ORM. Součástí výzkumu je i porovnání efektivity tradičních ORM přístupů s navrženým řešením Inteligentní datové vrstvy (IDL) v různých prostředích, s různými databázovými systémy a pro různé velikosti datasetů, aby se potvrdily praktické přínosy navrženého vzoru.
Optimization of the Data Layer of Database Applications
Keywords: Inteligentní datová vrstva (IDL); návrhové vzory; databázová optimalizace; objektově relační mapování (ORM); problematika výkonnosti ORM; databázové systémy; Intelligent Data Layer (IDL); Design Patterns; Database Optimization; Object-Relational Mapping (ORM); ORM Performance Issues; Database systems