Interakce vozidlo-kolej v podmínkách ČHEŽ - Lokvenc, Michal (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá interakcí vozidlo-kolej v podmínkách Čiernohronské elektrické železnice (ČHEŽ), tedy úzkorozchodné železnice s rozchodem koleje 760 mm. V práci jsou popsána vyšetřovaná úzkorozchodná vozidla s důrazem na pojezd a specifika úzkorozchodné dráhy, je provedena analýza průjezdu dvojkolí jednoduchou výhybkou a posouzení bezpečnosti proti vykolejení normálního a upraveného vozidla. Dále je uveden postup sestavení virtuálního modelu vozidel v programu Simpack a scénáře simulací na tratích ČHEŽ. Výsledky simulací jsou hodnoceny různými metodami s cílem predikovat opotřebení kol. Na závěr je z dosažených výsledků stanoveno doporučení pro provoz vyšetřovaných vozidel.
Vehicle/track interaction in conditions of Čierny Hron Electric Railway
Keywords: úzkorozchodná dráha; bezpečnost proti vykolejení; simulace; opotřebení; jízdní obrys; narrow-gauge railway; derailment safety; simulation; wear; wheel profile