Vliv vybraných charakteristik rodinného prostředí na školní výsledky žáků prvního stupně základní školy - Kuráková, Monika (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce zjišťuje souvislost mezi vybranými charakteristikami rodinného prostředí a studijními výsledky žáků prvního stupně základní školy. Teoretická část práce se zabývá vymezením pojmu rodina a charakteristikami rodinného prostředí. Dále popisuje školní úspěšnost a neúspěšnost žáků. Empirická část se soustředí na žáky prvního stupně ZŠ. Pomocí dotazníkového šetření zkoumá, jakým způsobem ovlivňuje rodinné prostředí vybraných žáků jejich dosavadní studijní výsledky a jaké charakteristiky rodinného prostředí mají na tyto výsledky největší vliv.
The Influence of Selected Characteristics of Family Environment on Studying Results of the First Grade Primary School Pupils
Keywords: family; child; divorce; primary school; school failure; rodina; dítě; rozvod; první stupeň základní školy; školní neúspěšnost