Kinetika uvolňování kyseliny askorbové a salicylové z matricových tablet - Šeichlová, Martina (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá kinetikou uvolňování kyseliny askorbové a salicylové z matricových tablet. Je studován vliv různých pojiv a retardujících složek obsažených v hydrofilních a lipofilních matricových tabletách. Ke studiu dané problematiky je použito disoluční zkoušky a vizuálního sledování změn tablet během disolučního testu. Naměřená data jsou zpracována pomocí vhodného matematického modelu (kinetický nebo difúzní), který popisuje uvolňování kyselin z matricových tablet.
Kinetics of release of ascorbic acid and salicylic acid from matrix tablets
Keywords: disoluce; kyselina askorbová; kyselina salicylová; kinetika uvolňování; disolution; ascorbic acid; salicylic acid; kinetics of release