Modifikované škroby jako perspektivní hydrogely pro agrochemické využití - Němeček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Byly syntetizovány a charakterizovány modifikované škroby jako perspektivní biodegradabilní hydrogely využitelné jako regulátory půdní vlhkosti a zdroje živin pro výživu rostlin. Výchozí surovinou byl nativní bramborový škrob, který byl fosforylován a následně zesíťován za účelem zvýšení jeho stability a dosažení dlouhodobého účinku. Jako fosforylační činidlo byla použita směs fosforečnanů sodných, zesíťování bylo provedeno vybranými polykarboxylovými kyselinami. U připravených vzorků byly studovány fyzikálně-chemické vlastnosti významné z hlediska jejich potenciálního využití, jako jsou bobtnavost ve vodě a v roztocích v NH4NO3, (NH4)2SO4 a močoviny, rozpustnost ve vodě, rychlost bobtnání a vysychání, kinetika uvolňování živin do vodného prostředí a obsah dusíku v granulích hydrogelu nabobtnalého v roztocích těchto sloučenin.
Modified starches as prospective hydrogels for agrochemical utilization
Keywords: Fosforylovaný škrob; síťovaný škrob; hydrogely; hnojiva; Phosphorylated starch; cross-linking starch; hydrogels; fertilizes