Studium nových retardérů hoření pro interiérové nátěry - Verner, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2020)
V teoretické části této práce jsou zpracována témata týkající se hořlavosti dřeva a polymerních materiálů. Dále je popsána možnost snížení hořlavosti látek prostřednictvím retardérů hoření, jichž existuje celá řada. Jedná se například o retardéry hoření na bázi anorganických látek, halogenů, dusíku, fosforu, nanočástic nebo přírodních látek. Větší pozornost je věnována fosfazenům. U jednotlivých retardérů hoření je popsán i jejich mechanismus působení. V experimentální části je studována změna hořlavosti a tepelných vlastností nátěrových systémů vlivem přídavku retardérů hoření na bázi cyklo-fosfazenů. Konkrétně se jedná o hexachloro-cyklo-trifosfazen a hexaallylamino-cyklo-trifosfazen. Dále jsou zkoumány retardační vlastnosti ligninu jakožto retardéru hoření na přírodní bázi. Pro experimenty jsou použity dvě rozpouštědlové nátěrové hmoty a jedna vodou ředitelná nátěrová hmota. Konečná část práce je věnována hodnocení nátěrových systémů lakařskými testy a metodami termické analýzy.
Study of new flame retardants for interior coatings
Keywords: retardér hoření; fosfazen; lignin; nátěr; latex; flame retardant; phosphazene; lignin; coating; latex