Vývoj obecní samosprávy ve Dvoře Králové nad Labem v letech 1848-1918 - Bělina, Jan (Univerzita Pardubice, 1999)
Práce se týká vývoje obecní samosprávy ve Dvoře Králové nad Labem v letech 1848-1918. Obsahuje tři základní kapitoly. První popisuje vznik města, jeho historii a správu do roku 1848. Okolnosti vzniku samosprávy jsou předmětem druhé. Závěrečná kapitola pojednává o realizaci principů obecní samosprávy ve městě v různých etapách jejího vývoje.
Development of self-government in Dvůr Králové nad Labem during the years 1848-1918
Keywords: obce; samospráva obce; volby; představenstvo; historický vývoj; Dvůr Králové nad Labem