Optimalizace separace benzodiazepinů pomocí kapalinové chromatografie - Warzechová, Petra; Česla, Petr (Univerzita Pardubice, 2019)
Benzodiazepiny jsou v současnosti nejoblíbenější psychofarmaka. Tato práce se zabývá HPLC/UV metodou stanovení 6 benzodiazepinů (Phenazepamu, Pyrazolamu, Flubromazepamu, Meclonazepamu, Diclazepamu and Diazepamu). Jako mobilní fáze byl použit acetonitril a voda. Pro detekci benzodiazepinů byl použit UV detektor a jako kolona posloužila Luna Omega C18. Optimalizace byla provedena pro izokratickou separaci s vyhodnocením pomocí okénkových diagramů.
Optimization of separation of benzodiazepines using liquid chromatography
Keywords: benzodiazepines; liquid chromatography; separation; optimization