"Voda stačí." Nietzsche, opojení a otevřenost světu - Sikora, Ondřej (My University, 2023)
V životopisném díle Ecce homo, konkrétně v kapitole "Proč jsem tak chytrý", Nietzsche pojednává o otázkách výživy, místa, podnebí a rekreace, které pro něj tvoří "kazuistiku sobectví". Větou "voda stačí" naznačuje nejen svůj vztah k opojným nápojům, ale dává také obecné doporučení. Článek se věnuje otázce, jak spolu souvisejí motivy opojení a filozofie. Pokud pro Nietzscheho intenzifikace filosofického života nese název "amor fati", pak lze otázku přesněji formulovat takto: Jak spolu souvisí motivy opojení a "amor fati"? Tento zdánlivě okrajová otázka nabývá na naléhavosti, pokud uvážíme neoddělitelnost "amor fati" a dionýského ideálu, který v sobě nese právě význam opojení. Odpověď spočívá v rozvinutí motivu "tělesné ctnosti", která člověka disponuje k otevřenosti a postoji afirmace vůči světu.
“Water Is Enough.” Nietzsche, Intoxication and Openness to the World
Keywords: Friedrich Nietzsche; Ecce homo; opojení; "amor fati"; Friedrich Nietzsche; Ecce homo; intoxication; “amor fati”