Ritualizace sociálního chování spojené s porodem - Štěpánová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce má dvě části - teoretickou a průzkumnou. Teoretická část práce se věnuje vymezení základních pojmů, popisu teoretických přístupů k problematice rituálu jako kulturního fenoménu, a zaměřuje se na konkrétní rituály související s porodem. Teoretická část vytváří informační základnu pro část praktickou. Cílem praktické části je zjistit, zda a případně jaké rituály rodičky používaly ve spojitosti s porodem. Dále z jakých důvodů tyto rituály využívaly a odhalit, zda ze subjektivního hlediska rodiček, měly provedené rituály vliv na jejich vnímání průběhu porodu. K jejímu zpracování bylo využito rozhovorů.
Ritualization of social behavior associated with childbirth
Keywords: rituály; porod; rituals; childbirth