Disoluční test hydrofilních matricových tablet s verapamil hydrochloridem - Jirmásek, Jan (Univerzita Pardubice, 2016)
Tématem této bakalářské práce je studium kinetiky uvolňování účinné látky verapamil hydrochloridu z hydrofilních matricových tablet. V teoretické části je diskutována problematika řízeného uvolňování léčiv, procesu disoluce a vhodných farmakokinetických modelů. Experimentální část je zaměřena na disoluci hydrofilních matricových tablet v disolučním médiu o pH 1,2 a následné vyhodnocení získaných disolučních profilů pomocí vhodných matematických modelů. Výsledkem této části je stanovení hodnot rychlostních konstant uvolňování verapamil hydrochloridu z různých lékových formulací a posouzení vlivu excipientů (zejména retardující komponenty) na disoluční profil léčiva.
Dissolution testing of hydrophilic matrix tablets with verapamil hydrochloride
Keywords: hydrofilní matricové tablety; verapamil hydrochlorid; disoluční test; řízené uvolňování léčiva; hydrophilic matrix tablets; verapamil hydrochloride; dissolution test; controlled drug release