Ruská revoluce v literárním obraze Třetí roty 1917–1918 - Mertelík, Pavel (My University, 2020)
Česká literatura nabízí nepřeberné množství zachycených svědectví ruské revoluce. Autoři těchto textů byli z velké části přímými účastníky tehdejších dějů v Rusku – československými legionář. Jeden z těchto účastníků byl i spisovatel Josef Kopta (1894–1962), který ruskou revoluci zachytil ve svém legionářském románu Třetí rota (1934). Román se v meziválečném Československu těšil obrovské popularitě mezi širokou veřejností. Za pomoci moderních naratologických přístupů tato studie nastiňuje, jak je ruská revoluce zachycena ve výpovědích a jednání vypravěče i jednotlivých postav román a jak tyto výpovědi můžeme uchopit z hlediska paměťových studií legionářské kolektivní paměti. Potažmo jaké informace o revoluci se legionáři pokusili předat širší československé veřejnosti.
The Russian Revolution and its Literary Depiction in The Third Company (1917–1918)
Keywords: československé legie; legionářská literatura; ruská revoluce; Josef Kopta; Třetí rota; naratologie; the Czechoslovak Legion; literary works of the Legions; the Russian Revolution; Josef Kopta; The Third Company; narratology