Historie Státního okresního archivu Žďár nad Sázavou - Pražák, Martin (Univerzita Pardubice, 2012)
Obsahem bakalářské práce jsou dějiny a současnost archivu ve Žďáru nad Sázavou. Je zde popsána problematika správy kraje, původ jednotlivých fondů archivu, vznik instituce jako takové a její vývoj do roku 2011. Práce zmiňuje i osobnosti archivu, dnešní funkci v rámci archivní sítě ČR a to včetně mimoarchivních činností, jako je publikování článků a monografií, školení kronikářů obcí nebo spolupráce na výstavách. Cílem práce bylo popsat historický vývoj Státního okresního archivu ve Žďáru nad Sázavou, jako základního článku archivní sítě ČR, popsat jak funguje a jaký má význam pro území, které spravuje.
History of the State District Archives Žďár nad Sázavou
Keywords: archivy; archiváři; dějiny; fondy; kláštery; osobnosti; správa; zámky; Žďár nad Sázavou; archives; archivists; history; funds; monastery; personalities; administration; chateau