Umělecké ztvárnění prostoru v díle Karla Václava Raise - Hašková, Kristina (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá uměleckým zobrazováním prostoru ve vybraných dílech Karla Václava Raise. Text je rozdělen na dvě části. První část je především teoretická a ve druhé je už samotná analýza a interpretace vybraných děl. Oba oddíly jsou doplněny ještě dalšími kapitolami, které rozvádějí základní myšlenky. Nejprve se práce věnuje samotnému K. V. Raisovi. Všímá si všeho, co mohlo ovlivnit jeho smýšlení a tím i jeho psaní. V následujících kapitolách vychází hlavně ze studií Daniely Hodrové, a to z Poetiky míst a Míst s tajemstvím. Každá kapitola tedy začíná teorií a poté následuje vlastní komentář a představa o tom, jak ten či onen prostor mohl být interpretován. V hlavní části práce jsou samotné analýzy a interpretace vybraných Raisových děl. Poslední kapitola shrnuje všechny dosavadní informace získané z předešlých analýz.
Artistick interpretation of space in works of Karel Václav Rais
Keywords: Karel Václav Rais; díla; próza; prostor v literatuře; works; prose; space in literature