Provázanost regionálního rozvoje a podpory podnikání ze strany Evropské unie - Štěpánková, Martina (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem práce je zhodnotit provázanost mezi finančními prostředky plynoucími do podpory podnikání ve vybraných regionech ČR a rozvojem těchto regionů. Práce se orientuje na zejména na programovací období 2004 - 2006 a konkrétně se zaměřuje na Operační program Průmysl a podnikání a finanční prostředky, jež byly prostřednictvím tohoto programu poskytnuty. Analýza vývoje regionálních disparit je založena na sledování vývoje variačního koeficientu HDP na 1 obyvatele. Závěrem práce je vzájemná komparace výše finanční podpory a zjištěného vývoje regionálních disparit, z čehož je vyvozen úsudek o efektivitě finanční podpory.
Coherence of regional development and business support from the European Union
Keywords: podpora podnikání; regionální rozvoj; regionální politika; regionální disparity; Evropská unie; business support; regional development; regional policy; regional disparities; European Union