Studium vlivu glukomananu na buněčnou linii U-937 - Brůčková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2006)
V práci byl zkoumán vliv glukomananu na buněčnou linii U-937 po ovlivnění IL-1beta. Metodou RT-PCR byla prokázána exprese genů kódující IL-6, IL-8, TNFalfa a iNOS. Metodou ELISA bylo zjištěno, že glukomanan přidaný k buňkám snižuje uvolňování prozánětlivých cytokinů IL-6, IL-8 a TNFalfa (až po 48 h) do kultivačního media. Po přídavku glukomananu k buňkám U-937 bylo pozorováno také snížené uvolňování NO. Byla prokázána zvýšená koncentrace protizánětlivého cytokinu IL-10 po přídavku glukomananu. Výsledky nepřímo potvrzují protizánětlivý vliv glukomananu na aktivitu vybraných imunokompetentních buněk.
The influence of glucomannan on the cell line U-937
Keywords: glukomanan; buněčný cyklus