Stanovení metaloproteinasy-9 u pacientů s implantovaným stentem v koronárním řečišti - Hošek, Pavel (Univerzita Pardubice, 2013)
V této práci jsme stanovovali metaloproteinasy-9 metodou želatinové zymografie. Tento enzym jsme stanovovali v plazmě pacientů s diagnostikovanou stabilní a nestabilní anginou pectoris, kterým byl do koronárního řečiště implantován stent. Želatinová zymografie je semikvantitativní metoda a lze ji tedy využít pro stanovení hladin metaloproteinas, pokud známe koncentrace rekombinantní metaloproteinasy nacházející se na stejném gelu. Gely se barví roztokem Coomassie Brilliant Blue a místa, kde metaloproteinasy rozštěpily želatinu, se projeví jako jasné proužky na tmavě modrém pozadí. Gely jsme vyhodnocovali programem ImageJ. Želatinová zymografie je vhodná metoda pro sledování trendů v hladinách metaloproteinasy-9. Zjistili jsme skutečnost, že pacienti s nestabilní anginou pectoris mají 24 hodin po perkutánní koronární intervenci signifikantně vyšší hladiny aktivních metaloproteinas-9. Dále jsme také zjistili, že hladiny neaktivních i aktivních metaloproteinas-9 po perkutánní koronární intervenci stoupají. U pacientů se stabilní anginou pectoris je tento nárůst pozvolnější, zatímco u nestabilní anginy má strmější průběh. Koncentrace pro-metaloproteinasy-9 po 48 hodinách od zákroku souvisí s možností stenózy jiné tepny i s rozvojem in-stent restenózy, která už není komplikací výhradně holých kovových stentů, ale i stentů lékových.
The determination of metalloproteinases-9 in patients with implantation of stent in coronary arteries
Keywords: metaloproteinasy; angina pectoris; perkutánní koronární intervence; koronární stenty; želatinová zymografie; metalloproteinases; angina pectoris; percutaneous coronary intervention; coronary stents; gelatin zymography