Informovanost nelékařského zdravotnického personálu o ošetřovatelské péči o pacienta na umělé plicní ventilaci - Pešlová, Jana (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce obsahuje aktuální teoretické poznatky z problematiky ošetřovatelské péče o pacienty na umělé plicní ventilaci. Zahrnuje základní fyziologii dýchacího systému, základy umělé plicní ventilace a charakteristiku specifické ošetřovatelské péče. Další částí práce je průzkumné šetření, zaměřené na informovanost nelékařských zdravotnických pracovníků o ošetřovatelské péči o pacienty na umělé plicní ventilaci, které je provedené formou kvantitativního šetření pomocí nestandardizovaného dotazníku vlastní tvorby, jehož výsledky jsou prezentovány formou tabulek. Výsledky ukázaly, že pouze necelé tři čtvrtiny respondentů je informovaných v péči o pacienta na umělé plicní ventilaci.
Awareness of non-medical healthcare personnel about nursing care for a patient on artificial lung ventilation
Keywords: UPV; ošetřovatelská péče; intenzivní péče; NLZP; kompetence; informovanost; ALV; nursing care; intensive care; non-medical health worker; competence; awareness