Využití vysokoúčinné kapilární elektroforézy při stanovení oxalátů a citrátů v moči - Kovařík, Jakub (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce se zabývá stanovením koncentrace oxalátu a citrátu v moči kapilární zónovou elektroforézou (CZE) s nepřímou UV detekcí při vlnové délce 254 nm. Použití CZE k analýze moči skýtá výhody oproti dosud používaným metodám. Metoda CZE je prostá interferencí, při jediné analýze je možno stanovit oxalát i citrát současně a získat přehled o zastoupení dalších aniontů v moči. Příprava vzorků moče je velmi jednoduchá, zahrnuje jen okyselení a ředění. Metoda je rychlá, jednoduchá, rutinně použitelná, s malými provozními náklady. Recovery přidaného oxalátu je 98.4 +- 4.4%.
Using of high performance capillary elektrophoresis for urinary oxalate and citrate determinations
Keywords: moč; oxaláty; citráty; stanovení; elektroforéza