Odpovědnost za druhého v Buberově a Lévinasově filosofii - Janebová, Alena (Univerzita Pardubice, 2012)
Předložená diplomová práce nepřímo navazuje na předchozí zpracování balakářské práce, v níž jsem se pokusila uchopit problém člověka v díle Martina Bubera. Nyní bych se vátila k tomuto tématu a doplnila jej o myšlenky, které mi připadají k jeho plnosti nepostradatelné. Předně rozšiřuji a výrazně doplňuji svoji práci o filozofii Emmanuela Lévinase, jehož bych při promýšlení židovské otázky nechtěla opomenout.
Responsibility for the other in Buber and Levinas' philosophy
Keywords: odpovědnost; druhý; exteriorita; asymetrie; responsibility; other; exteriority; asymmetry; reciprocity; reciprocita