Antimikrobiální účinky prostředků ústní hygieny - Vonšovská, Aneta (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá ověřením antimikrobiálních účinků vybraných ústních vod. Teoretická část popisuje anatomii dutiny ústní a její fyziologickou mikroflóru. Dále se zaměřuje na nejčastější onemocnění dutiny ústní a jejich prevenci. Je zde také uveden přehled ústních vod dostupných v ČR, které jsou rozděleny do jednotlivých skupin dle obsažených účinných látek. V experimentální části je popsán postup testování antimikrobiální účinnosti vybraných ústních vod. Zjištěné údaje jsou shrnuty v kapitole výsledky a diskutovány s aktuálními poznatky získanými z odborných publikací.
Antimicrobial properties of mouth hygiene products
Keywords: microflora of the oral cavity; dental hygiene; dental caries; periodontal disease; mouth rinses; mikroflóra; dutina ústní; dentální hygiena; zubní kaz; paradontóza; ústní vody