Studie návrhu, ověření a evaluace nástroje ošetřovatelského auditu v perioperační péči - Pavlová Petra; Holá Jana (My University, 2016)
Management perioperační péče je vymezen jako péče o klienta, která mu je poskytovaná bezprostředně před operací, v průběhu a bezprostředně po skončení operace. Pro monitoring kvality poskytované péče je za vhodný nástroj považován ošetřovatelský audit. Ten slouží pro přezkoumání stavu zavedených procesů a vede především k prevenci rizik. Cílem příspěvku je představit vytvořený kontrolní list, určený pro audity ošetřovatelské perioperační péče. Příspěvek popisuje metodiku tvorby kontrolního listu a postup, jakým byl validován. Dílčím cílem je představit výsledky získané externími audity za použití navrženého kontrolního listu.Prvním krokem ve výzkumném rámci byla rozsáhlá rešerše legislativy a relevantní literatury v databázích Scopus a Medline za období 2010–2015. Následně byl navržen kontrolní list pro ošetřovatelské audity na operačních sálech. Ten byl dále evaluován pilotním auditem a expertními rozhovory s odborníky z praxe. Reliabilita i validita kontrolního listu byla ověřena pěti provedenými audity ošetřovatelské perioperační péče a jejich porovnáním. Audit byl uskutečněn v průběhu celého perioperačního procesu, tedy od počátku operace po její ukončení. Následně byl kontrolní list znovu diskutován společně s výsledky auditů na jednotlivých pracovištích.Studie ověřila použitelnost a validitu kontrolního listu a taktéž přinesla zpětnou vazbu o úrovni ošetřovatelské péče pěti nemocnic akutní péče. Nejzávažněji byly vnímány odchylky v procesech hygienicko-epidemiologického režimu. V průběhu všech auditů byly zaznamenány minimálně tři nežádoucí události.Hodnocení auditů byla předložena managementu nemocnic jako podklad pro plánované zdokonalování ošetřovatelských postupů v rámci operačních traktů. Kontrolní list dále projde kvantitativním ověřením v rámci nemocnic akutní péče České republiky.
Study of the design, validation and evaluation of nursing audit tool in perioperative care
Keywords: kvalita; operační sál; ošetřovatelská péče; ošetřovatelský audit; perioperační péče; quality; operating theatre; nursing care; nursing audit; perioperative care