Analýza oligomerů kyseliny hyaluronové - Kubát, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2021)
V této diplomové práci se zabývám kyselinou hyaluronovou, jejími výjimečnými vlastnostmi, funkcemi, metabolismem a širokým využitím ve zdravotnictví či farmacii. Podávám také aktuální přehled o možnostech analýzy kyseliny hyaluronové a porovnávám konkrétní metody. Byla vyvinuta citlivá a selektivní metoda UPLC-MS pro stanovení oligomerů kyseliny hyaluronové. Zavedená metoda byla využita pro stanovení oligomerů kyseliny hyaluronové ve vzorcích gastrointestinálního traktu myší pro účely studia farmakokinetiky kyseliny hyaluronové.
Analysis of hyaluronic acid oligomers
Keywords: oligomery kyseliny hyaluronové; glykosaminoglykany; kapalinová chromatografie s hmotnostní spektrometrií; hyaluronic acid oligomers; glycosaminoglycans; liquid chromatography with mass spectrometry