Odstraňování vybraných kovů z odpadní vody pomocí hybridního membránového procesu - Rytíř, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá odstraňováním těžkých kovů z vody pomocí hybridního membránového procesu. Tento proces kombinoval sorpci na zeolitu s cross-flow mikrofiltrací na keramické membráně. Teoretická část práce popisuje druhy odpadních vod a metody čištění vod. Největší prostor je zde věnován membránovým procesům. Experimentální část následně popisuje ověření účinnost procesů při odstraňování vybraných těžkých kovů (Cd2+, Ni2+, Cu2+) z vody s použitím zeolitu A a kombinace sorpčního procesu a mikrofiltrace. Naměřená a vyhodnocená data pak popisují jak kinetiku procesů, tak i stanovenou sorpční kapacitu.
Removal of selected metals from waste water using a hybrid membrane proces
Keywords: odpadní voda; těžké kovy; zeolit; sorpce; mikrofiltrace; waste water; heavy metals; zeolite; sorption; microfiltration