Paleodieta ve světle vědeckých poznatků - Červenka, Libor; Jiroutková, Lucie (Vysoká škola obchodní a hotelová, 2019)
Paleodieta, neboli dieta „doby kamenné“ se vyznačuje vyšším příjmem bílkovin a nižším příjmem sacharidů ve srovnání s výživovým doporučením pro obyvatele většiny vyspělých zemí. Vyznavači paleo stravy odmítají ty potraviny, které nebyly pro období paleolitu dostupné. Zde patří obilniny, luštěniny, mléko a mléčné produkty, a technologicky vyrobené potraviny. S pomocí paleo stravy lze pozitivně ovlivnit redukci hmotnosti, redukci krevního tlaku, triacylgylcerolu nebo cholesterolu v krvi.
Paleodiet in a Light of Science
Keywords: Paleolit; strava; krevní tlak, cholesterol; triacylglycerol; Paleolith; diet; blood pressure; cholesterol; triacylglycerol