Testování cytoxicity in vitro - Horáčková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na testování cytotoxicity in vitro. V práci jsou rozděleny a popsány druhy tkáňových kultur, na kterých se provádějí cytotoxické testy in vitro. Jsou zde popsány mechanismy buněčného poškození toxikanty a hodnocení cytotoxicity in vitro. Pro toto hodnocení je důležitá volba experimentálního modelu, časová a koncentrační závislost cytotoxicity pozitivní a negativní kontrola. Ve druhé části je práce zaměřena na ucelený přehled jak tradičních, tak moderních způsobů testování cytotoxicity in vitro. Testy jsou rozděleny do jednotlivých slupin dle toho, s jakými buněčnými organelami se reakce uskutečňují.
In vitro cytoxicity testing
Keywords: akutní toxicita; buněčné kultury; in vitro cytotoxické testy; acute toxicity; cell cultures; cytotoxicity assays in vitro