Hodnocení úspěšnosti programu rozvoje kraje v praxi (na příkladu Královéhradeckého kraje) - Kučerová, Zita; Mlejnek, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2010)
Programy rozvoje územního obvodu kraje patří mezi nejvýznamnější koncepční dokumenty na krajské úrovni, prostřednictvím nichž kraje realizují svou regionální politiku. Dle Zákona č.248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje kraj v rámci své samostatné působnosti podporuje rozvoj regionů vymezených v programu rozvoje územního obvodu kraje podle svých konkrétních potřeb s ohledem na vyvážený rozvoj svého územního obvodu. Zastupitelstvu je dle §35 (2) odstavce d) Zákona č. 129/2000 Sb. o krajích (krajské zřízení) vyhrazeno koordinovat rozvoj územního obvodu, schvalovat programy rozvoje územního obvodu kraje podle zvláštních zákonů, zajišťovat jejich realizaci a kontrolovat jejich plnění. To souvisí s neméně významnými procesy monitorování a vyhodnocování úspěšnosti naplňování těchto krajským strategií. Evaluace strategického, programového či jiného rozvojového dokumentu územního samosprávného celku slouží obecně k hodnocení jeho účinnosti z hlediska společensko-ekonomického rozvoje území. Evaluace by se měla stát podkladem pro rozhodování o dalším směřování rozvoje v podobě přijetí případných změn v jeho dosavadním nastavení, zejména opatření nepřinášejících očekávaný efekt v podobě naplňování přijatých cílů. Tento příspěvek se zabývá návrhem a zavedením procesu evaluace rozvojového dokumentu Královéhradeckého kraje, kterým je Program rozvoje Královéhradecké kraje (PRK) vycházející ze Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje (SRK).
Keywords: programy rozvoje; regionální rozvoj; Královéhradecký kraj; Program rozvoje Královéhradecké kraje