Platnost Okunova zákona v podmínkách České republiky - Válková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2017)
Předmětem této diplomové práce je ověření platnosti Okunova zákona, založeného na vztahu nezaměstnanosti a výstupu ekonomiky, na datech České republiky. První část práce je zaměřena na základní pojmy, které jsou důležité pro práci s daty, a dále pak na rešerši odborných článků zabývajících se problematikou Okunova zákona. V další části je stručně popsán vývoj hrubého domácího produktu a míry nezaměstnanosti a následně jsou uvedeny modely, jimiž byla platnost zákona ověřována, včetně porovnání zjištěných výsledků. Poslední část je věnována zhodnocení dosažených výsledků, jejich komparaci s výsledky zaznamenanými v jiných zemích a formulaci doporučení pro nositele hospodářské politiky.
The Validity of Okun´s Law in the Czech Republic
Keywords: Okunův zákon; nezaměstnanost; hrubý domácí produkt; potenciální produkt; mezera výstupu; mezera nezaměstnanosti; Okun´s Law; unemployment; gross domestic product; potential product; production gap; unemployment gap